Orbán Viktor: Miskolc ma már a munkaerőt kereső vállalkozások városa

Miskolc ma már nem a munkanélküliek, hanem a munkaerőt kereső vállalkozások városa – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a város polgármesterével, Kriza Ákossal (Fidesz-KDNP) közös sajtótájékoztatón, miután áttekintették a megyeszékhely fejlesztéseit.

 2016 végén (vagy legkésőbb 2017 elején) megkezdődik a Diósgyőri vár rekonstrukciójának folytatása és a Miskolctapolcai Strandfürdő második ütemének fejlesztése. Az új ipari parkra pedig 1,7 milliárd forintot elkülönített a kormány, így a megvalósulásnak már nincsen akadálya – többek között ezeket jelentette be Magyarország miniszterelnöke csütörtökön Miskolcon.

A városházán tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor a Modern Városok Program miskolci vonatkozásai kapcsán elmondta, „lényegében minden rendben van, fejlesztések vannak, megindultunk”. Időarányosan halad a program Miskolcra vonatkozó része, jó esély van a végrehajtására, közölte a kormányfő.

 „Miskolcban nagy potenciál van, ezek azonban fejlesztések nélkül nem használhatók ki” – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette, potenciált jelent a város nagy népessége, ami erősödik, a demográfiai mutatók kifejezetten biztatóak. Azok az erőteljes fellépések pedig, amelyek a város közbiztonságának, közrendjének megteremtése érdekében történtek, egyre inkább vonzóvá teszik a várost.

Orbán Viktor szintén nagy lehetőségnek nevezte Miskolc ipari múltját is: a korábban a nagy ipari üzemekben dolgozó emberek munkaképesek, képzettek, és jól ismerik a munkaerőpiac törvényeit.

A harmadik nagy potenciál a Miskolci Egyetem, amely a kormányfő szerint egy nem kiaknázott terület még. Annak a véleményének adott hangot, hogy a város és a felsőoktatási intézmény együttműködésében sokkal több lehetőség van, mint amit eddig kihasználtak.

Orbán Viktor a futó fejlesztésekre rátérve elmondta: a Diósgyőri vár rekonstrukciójának folytatása és a Miskolctapolcai Strandfürdő második ütemének a korábban aláírt megállapodás szerinti építése abban a szakaszban van, hogy az engedélyes terveket hamarosan kézhez vehetjük.

Az év végén, de legkésőbb a következő év elején a tényleges építkezés is megindul – fűzte hozzá a miniszterelnök.

Az iparterület fejlesztéséről Orbán Viktor elmondta, erre a kormány elkülönített már 1,7 milliárd forintot, ezért a megvalósulásnak nincs akadálya. Szerdán döntött a kormány egy intermodális csomópont megtámogatásáról, ez 8 milliárd forintot jelent a város számára. – A polgármester úr igényét azért is vettük előre, és az intermodális csomópontok közül azért döntöttünk elsőként Miskolcról, mert az iparterületek feltárásához is szükséges ez a beruházás – tette hozzá a miniszterelnök, aki sürgette egyúttal, hogy a teljes városra kiterjedő kamerarendszer mihamarabb elkészüljön.

Orbán Viktor úgy összegzett a programról, hogy „időarányosan haladunk, és mind a város, mind a kormány tartja a szavát, ezért jó esély van arra, hogy a Modern Városok Program Miskolcra vonatkozó részét végre tudjuk hajtani.”

„Miskolcon lassan munkaerőhiánnyal kell megküzdenie az ide érkező, itt fejlesztő befektetőknek. Miskolc a munkaerőt kereső vállalkozások városa. Ez is mutatja azt a fejlődést, amin a város átment” – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök a Miskolc Televízió riporterének kérdésére elmondta, vannak az asztalán olyan gépjárműipari beruházások, ahol 2-3 magyar város közül választanak majd a befektetők, és Miskolc is a lehetőségek között van. Másfelől egy Miskolc melletti befektetői érvrendszerben döntő szerepet játszik az egyetem is.

– Kulcskérdés tehát, hogy a következő időszakban az egyetem és a város, valamint az itt működő ipar közötti együttműködés nagyságrendekkel sűrűbbé váljon – szögezte le a miniszterelnök.

Orbán Viktort kérdezték az északkelet-magyarországi és kelet-lengyelországi iparvidék autópályán való összekötésére vonatkozó tervről is, amellyel kapcsolatban közölte: a kormány szerint tarthatók a Miskolc-Kassa közötti szakasz elkészülésére vonatkozó szoros határidők, ami fontos, mert e nélkül a magyar-szlovák szakasz nélkül nem lehet összekötni a magyar és a lengyel iparvidéket.

„Nem egyszerűen miskolci belügyről beszélünk, hanem egy regionális, stratégiai kérdésről, amely a magyar gazdaság jövőbeli sikerét alapvetően befolyásolja: össze kell kötnünk a lengyel iparvidéket a magyar északi iparvidékkel. Ehhez persze a mostani politikai és második világháború után kötött békeszerződések értelmében át kell haladnunk Szlovákián is. De (...) ebben az egész történetben a szlovákok teljesítettek a legjobban” – fejtette ki, kiemelve, hogy a szlovák fél jól halad az „ipartengely” létrehozásában.

Kriza Ákos polgármester felhívta a figyelmet, a Magyar Közlöny 16. száma a miskolciaknak rendkívül fontos adatokat tartalmaz: a 2016-ra, a kormány és a városvezetés által közösen tervezett fejlesztési etapok finanszírozási oldalát biztosító intézkedésekről értesít.

– Az elmúlt években nagyon sokat egyeztettünk a miniszterelnök úrral arról, hogyan lehet elérni Miskolc gazdasági megerősödését, felemelkedését. Ennek egy része a Modern Városok Program. A közlöny azokat a számokat tartalmazza, amelyek az idei fejlesztésekhez szükségesek – ismertette.

„Ezek a fejlesztések is abba az irányba hatnak, hogy Miskolc végleg lerázza magáról az acélváros szürke porát, és egy dinamikus, fejlődő városa legyen Északkelet-Magyarországnak” – fogalmazott Kriza Ákos.